'kakva jufka, takva pita' /

Umjetnost u kuhinji: razvucite svoje jufke i smotajte pitu

Možete je puniti najkvalitenijim sastojicima, ali ako nemate dobre kore, uzalud vam trud, baš kako i kaže bosanska poslovica

VOYO logo
VOYO logo

Znamo, burek možete kupiti na svakom koraku, ali uvjeravamo vas, puno je bolji kada ga razvučete kod kuće. Isto tako krumpiruša, zeljanica, sirnica, bučnica - nemjerljivo su ukusnije kada se rade iz ljubavi, a ne zbog profita. Stoga, zasučite rukave, stavite pregaču, zavežite kosu, skinite prstenje i razvucite svoje jufke! 

Potrebno vam je: 

1/2 kilograma glatkog brašna

1 žlica ulja

2 male žličice sol

300 mililitara mlake vode

prostorija u kojoj radite trebala bi biti ugodno zagrijana

čist stoljnjak

Brašno sipajte u zdjelu, dodajte sol, pomiješajte i ulijte svu vodu. Rukom zamijesite tijesto sve dok ne dobijete glatku smjesu bez ostataka brašna po zdjeli. Pokrijte tijesto i ostavite 15 minuta da odmori.

U međuvremenu na kuhinjski stol prostrite čistu plahtu ili stoljnjak (vrlo je važno da nema u sebi omekšivača - ne želite da vam pita baca na planinski povjetarac, šumski potok, ljiljane, gardenije ili mirisne perle).

Pobrašnite stoljnjak i na njega stavite tijesto. Oblikujte kuglu te ju podijelite na dva dijela pa od svakoga napravite kuglu (ne kao da radite grude od snijega, nego uzmite rubove tijesta i prebacujte ih te utiskujte u sredinu). Svaku kuglu razvaljajte na debljinu prsta.  

Pleh nauljite sa žlicom ulja pa u njega položite jufke te ih namažite uljem i s gornje strane. Prekrijte jufke i ostavite da odstoje najmanje 20 minuta. 

Ako je potrebno, još malo pobrašnite stoljnjak, položite jufku na sredinu stola i pažljivo krenite razvlačiti tijesto. Počnite od sredine tijesta, pažljivo podvlačeći prste i jagodicama izvlačeći tijestio od sredine prema van. Uskoro ćete prekriti tijestom cijeli stoljnjak. Zadebljane dijelove odrežite nožem ili otkinite rukom pa i od njih napravite kuglu i razvucite je.

Kad ste razvukli koru, poprskajte je uljem i nadjenite po izboru. Motati je možete po želji. Možda je najjednostavnije pomoću stoljnjaka na kojem ste je razvukli. Uzmite stranicu stoljnjaka, podignite ju i pažljivo rolajte pitu prema sredini.

Prebacite ju u pleh za pečenje i zamotajte u zvrk. Premažite mješavinom 3 žlice ulja i dvije žlice kiselog vrhnja. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 240 Celzijevih stupnjeva - prvih deset minuta pa smanjite na 220 stupnjeva te pecite dok ne porumeni. Sve skupa oko pola sata.

Pečeni burek ili pitu izvadite van, poprskajte hladnom vodom i pokrijte da odmori pet do deset minuta.  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali