Kulinarstvo /

Trikovi i savjeti za pravilno čuvanje čvaraka

Želite sačuvati čvarke tijekom cijele godine? Saznajte kako izgleda pravilno čuvanje čvaraka koji ostanu svježi cijele godine.

VOYO logo
VOYO logo

Čvarci su popularna delicija koja se priprema od svinjske masti. Postupak pripreme čvaraka uključuje uključuje kuhanje i prženje svinjske masti dok se ne dobije hrskava tekstura. Tijekom procesa kuhanja, mast se otopi i postaje hrskava. Čvarci su popularni kao dodatak jelima, a često se konzumiraju samostalno ili se koriste u raznim jelima kao dodatak za okus i teksturu. No, kako se čuvaju čvarci?

Kako biste produljili trajnost i očuvali čvarke, treba ih staviti u metalne, keramičke ili staklene posude i postupno prelijevati toplom, nestegnutom mašću. Zatim posudu s čvarcima čuvajte na hladnom i dobro prozračnom mjestu da se mast stvrdne, pobijeli i kristalizira.

Proces hlađenja masti traje 48 sati. Ovako pripremljeni čvarci mogu se čuvati u hladnoj prostoriji do godinu dana, a da pritom zadrže svoja karakteristična svojstva. Preostalu toplu mast procijedite i prebacite u emajliranu posudu za čuvanje masnoće i ostavite da se ohladi. Mast se može koristiti godinu dana, kao i čvarci. Čvarke možete jesti same s kruhom ili ih koristiti za pripremu raznih specijaliteta poput prhkih kolača ili pogačica s čvarcima.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali