Dalmatinski specijaliteti /

Što je soparnik i kako napraviti tijesto za soparnik?

Soparnik je popularno dalmatinsko jelo koje morate isprobati. Kako napraviti savršeno tijesto za soparnik?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Soparnik je slana pita s nadjevom od blitve. Vjeruje se da je to prototip talijanske pizze, koju su Rimljani donijeli u Italiju. Porijeklo sopranika, stoljećima unazad, potječe iz današnjeg Omiša i okolnih područja koji su u kasnom srednjem i ranom novom vijeku u srednjoj Dalmaciji izrađivali ovo ukusno tijesto za soparnik.

Sastojci potrebni za pripremiti savršeno tijesto za soparnik su:

50 dkg brašna

3 žlice maslinovog ulja

2 dcl vode

peršin

kilogram blitve

mladi luk

4 režnja češnjaka

sol.

Priprema tijesta za soparnik:

Operite blitvu izrežite na trakice te stavite u zdjelu. Mladi luk i peršin sitno nasjeckajte i dodajte u blitvu. Posolite i poprskajte maslinovim uljem. U brašno dodajte sol, maslinovo ulje i vodu. Napravite glatko tijesto.

U okrugli lim za pečenje koji ste posipali brašnom stavite tijesto. Dodajte smjesu od blitve i mladog luka i peršina. Pokrijte drugom polovicom tijesta. Zavijte rubove tako da sve bude zatvoreno.

Pecite na 200°C oko 20 minuta. Kada ste pripremili tijesto za soparnik, na malo maslinovog ulja protisnite češnjak i zalijepite na vrh pečenog soparnika.

Soparnik je gotov, poslužite ga dok je još topli.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx