
Kako se priprema varivo od mahuna bez mesa?

Mahune su odmah iza rajčice najpopularnije povrće u kućnim vrtovima. Mahune se jedu dok su sjemenke male, a mogu se jesti cijele nakon kuhanja. Mahune su u vrhuncu sezone početkom ljeta te je upravo sada najbolje vrijeme za pripremu ukusnog variva od svježih mahuna bez mesa.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo od mahuna bez mesa su:
600 grama mahuna
1 lovorov list
1 čajna žličica sušenog origana
1 čajna žličica soli
2 žlice biljnog ulja
2 žuta luka
2 režnja češnjaka
2 žlice crvenog čilija u prahu
1 čajna žličica mljevenog kima
Pola čajne žličice mljevenog korijandera
400 grama svježih rajčica
400 grama tikvice
100 grama munester sira
40 grama peršina
Kako biste pripremili ovo varivo od mahuna bez mesa najprije stavite grah, lovorov list i origano u lonac, prelijte s puno vode i kuhajte na srednjoj vatri 1 i pol sata do 2 sata. Maknite s vatre kada su mahune mekane, ali ne i kašaste. Posolite, mahune ocijedite, a juhu sačuvajte.
Zatim zagrijte ulje u velikoj tavi i pirjajte luk na jakoj vatri 1 do 2 minute. Smanjite vatru, dodajte češnjak i začine te promiješajte. Dodajte malo juhe od graha kako čili u prahu ne bi zagorio. Kuhajte dok luk ne počne omekšavati, oko 4 minute, a zatim dodajte rajčice i kuhajte 5 minuta. Umiješajte čili i preostalo povrće, zajedno s kuhanim grahom i dovoljno juhe da dobijete vlažno varivo. Kuhajte na jakoj vatri dok povrće ne bude gotovo, oko 20 minuta. Umiješajte sir i nasjeckani peršin te ukrasite listovima cilantra.













