
Kako se od smokve radi pekmez?

Domaći pekmez od smokve idealan je za namaz na kruhu, dodatak jelima ili slasticama. Kako pripremiti pekmez od smokve?
Sastojci:
1 kg svježih smokava
500 g šećera
Sok i naribana kora 1 limuna
1 štapić vanilije
Kako biste pripremili kvalitetan pekmez od smokve, operite smokve, uklonite peteljke i narežite ih na manje komade.
U velikoj posudi, pomiješajte narezane smokve sa šećerom. Dodajte sok i naribanu koricu limuna te, po želji, unutrašnjost štapića vanilije.
Zagrijavajte smjesu na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Kada se šećer počne topiti, smanjite vatru i kuhajte lagano oko sat do dva, dok smokve ne postanu mekane i dobijete konzistenciju pekmeza.
Povremeno miješajte kako biste spriječili da se pekmez zalijepi za dno posude i spriječili pregrijavanje.
Kako biste provjerili konzistenciju, kapnite malu količinu pekmeza od smokve na hladan tanjur. Ako se stvrdne i ne razlijeva se previše, pekmez je dovoljno kuhan.
Skinite posudu s vatre i ostavite pekmez da se malo ohladi. Prebacite pekmez od smokve u čiste staklenke dok je još topao. Zatvorite staklenke i okrenite ih naopako kako biste stvorili vakuum.













