Pekmez recept /

Kako se od smokve radi pekmez?

Smokva se može iskoristiti kako bi se napravio pekmez. Pratite recept i iskoristite smokvu za ukusan pekmez.

VOYO logo
VOYO logo

Domaći pekmez od smokve idealan je za namaz na kruhu, dodatak jelima ili slasticama. Kako pripremiti pekmez od smokve?

Sastojci:

1 kg svježih smokava

500 g šećera

Sok i naribana kora 1 limuna

1 štapić vanilije

Kako biste pripremili kvalitetan pekmez od smokve, operite smokve, uklonite peteljke i narežite ih na manje komade.

U velikoj posudi, pomiješajte narezane smokve sa šećerom. Dodajte sok i naribanu koricu limuna te, po želji, unutrašnjost štapića vanilije.

Zagrijavajte smjesu na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Kada se šećer počne topiti, smanjite vatru i kuhajte lagano oko sat do dva, dok smokve ne postanu mekane i dobijete konzistenciju pekmeza.

Povremeno miješajte kako biste spriječili da se pekmez zalijepi za dno posude i spriječili pregrijavanje.

Kako biste provjerili konzistenciju, kapnite malu količinu pekmeza od smokve na hladan tanjur. Ako se stvrdne i ne razlijeva se previše, pekmez je dovoljno kuhan.

Skinite posudu s vatre i ostavite pekmez da se malo ohladi. Prebacite pekmez od smokve u čiste staklenke dok je još topao. Zatvorite staklenke i okrenite ih naopako kako biste stvorili vakuum.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali