
Kako se pravilno i brzo čiste lignje?

Prilikom čišćenja lignji jednom rukom uhvatite rep lignje, a drugom glavu. Čvrsto razdvojite dva dijela laganim uvijanjem. Glava i iznutrica bi trebali lako izmicati iz tijela.
Glava i unutrašnjost lignje sada su uklonjeni iz tijela lignje. Pipci i tijelo su jestivi, a glavu iza ticala i utrobu bi trebalo odbaciti prilikom čišćenja.
Vrećica s crnilo od lignje nalazi se u unutrašnjosti. Izgleda kao crna žila, a lako se uklanja noktom. Da biste došli do crnila, probušite vrećicu s tintom i istisnite je u žlicu vode, vina ili druge tekućine za kuhanje.
Stavite nož ispod očiju lignji i zarežite ravno prema dolje. Kod čišćenja lignji potrebno je ukloniti i koštani komad nejestive hrskavice koji se nalazi u podnožju ticala koje se spaja s glavom lignje. Nakon što su ticala odrezana od glave, stisnite vezivno tkivo na vrhu i hrskavični dio će lako izaći.




![[KVIZ] Koliko znaš o markama auta?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296689/H-1f7f2d23-9fa0-43e6-8b46-f34ec6749fe5-550.webp?1749020226)








