Kuharica /

Ideje i recept za dobar nedjeljni kolač s orasima

Nedjeljom se obitelji okupljaju na svečanim objedima, a ručak je prigodno završiti ukusnim kolačom. Pripremite li nedjeljni kolač s orasima vašoj obitelji, svi će ostati oduševljeni.

VOYO logo
VOYO logo

Nedjeljni kolač s orasima donosi mirisnu toplinu nedjeljnog jutra u vašu kuhinju, a svojim neodoljivim okusom uljepšat će vam i cijeli tjedan, a ne samo nedjelju. Ovaj kolač bogat okusom oraha i začina pruža savršenu ravnotežu između slatkog i hrskavog. Nakon što ga jednom priredite ukućanima, molit će vas da ga radite i ostalim danima u tjednu.

Sastojci za pripremu nedjeljnog kolača s orasima:

Tijesto:

2 šalice brašna

1 šalica šećera

1/2 šalice maslaca

3 jaja

1/2 šalice mlijeka

1 žličica praška za pecivo

1/2 žličice vanilin ekstrakta

Nadjev:

1 šalica mljevenih oraha

1/2 šalice smeđeg šećera

1 žličica cimeta

prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 180°C, a nakon toga namastite i pobrašnite kalup za pečenje, po mogućnosti dimenzija 20x30 cm. Potom, u velikoj zdjeli umutite maslac sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno, miksajući dobro između svakog dodavanja. Nakon toga dodajte vanilin ekstrakt i mlijeko te lagano promiješajte. Prosijte brašno i prašak za pecivo nad smjesu i nježno promiješajte dok se sve dobro sjedini.

Nakon što završite s pravljenjem tijesta, u drugoj zdjeli pripremite nadjev. Pomiješajte mljevene orahe, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli.

Polovinu pripremljenog tijesta ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu te pospite ravnomjerno nadjevom od oraha preko tijesta. Prekrijte nadjev preostalim tijestom i lagano poravnajte. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta. Trebao bi poprimiti zlatno smeđu boju na vrhu, a umetnuta čačkalica treba izaći čista.

Nedjeljni kolač s orasima izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego ga narežete na komade.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali