
Evo kako napraviti pravi ragu po receptu tri talijanske 'nonne'

Ragu je umak koji se koristi kao baza za brojna talijanska jela, a u zadnjih nekoliko desetljeća nalazi se pod mnogim imenima u konzervama diljem supermarketa.
U Italiji je, pak ovaj crveni umak nezaobilazni temelj tradicionalnih jela pa su tako štednjaci diljem zemlje 'zasuti' crvenim mrljicama za koje nema upitnika od kuda dolaze.
Za ragu je potrebno nekoliko vrsti mesa i povrća, podljev od vina te, naravno, rajčice. Kako bi postigli autentični okus talijanske kuhinje, u kojoj se ne zna kuha li se više na štednjaku ili u međuljudskim odnosima, potrebni su trikovi iz tradicionalnih rukava.
Franca (73), Elida (94) i Graziella (71) okupile su se u kuhinji i započele žustru raspravu o pravom načinu pripreme ragua, a svaka je imala svoj 'tajni trik'.
Oko mesa su se složile: najbolje je upotrijebiti govedinu ili sivnjetinu, no Elide tvrdi da možete jednako kvalitetni mesni umak napraviti pomoću kobasica.
U kombinaciju definitivno pripada češnjak i luk, no, iako se Franca borila protiv podljeva od crvenog vina- none su ipak odlučile da mu je mjesto u tradicionalnom receptu.
Na kraju je zaključak bio da su namirnice potrebne za ragu:
pola kile govedine ili prethodno samljevene svinjetine
jedna mrkva
jedna glavica većeg luka
celer
kvalitetno maslinovo ulje
700 ml pasirane rajčice
sol i papar
čaša vina (po želji)
češnjak (po želji)
panceta (po želji)
Mrkvu, luk i češnjak treba samljeti u jednu masu u mikseru za hranu, dok ne djeluje kao pire. Dodajte maslinovo ulje i pustite da se krčka na štednjaku. Kada zamirište dodajte meso i začine.
Pustite da meso potamni, a zatim dodajte još maslinovog ulja, rajčicu, vino i češnjak. Pustite da prokuha i da se okusi pomiješaju, a zatim neka kuha na niskoj temperaturi dva sata, a povremeno dodavajte začine.
Originalni ragu umak poslužite s njokima ili tjesteninom. Najbolje bi bilo da si i oni domaće izrade, ali nećemo pretjerivati!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!













