
Stručnjaci upozorili na opasnosti: Pećnicu ne smijete koristiti za pohranu stvari

Nerijetki odlučuju koristiti pećnicu kao dodatan prostor za pohranu posuđa ili drugih stvari iz kućanstva, no stručnjaci za organizaciju i skladištenje otkrili su zašto je bolje predmete spremati na druga mjesta.
Osim što je opasno odlagati posuđe koje nije otporno na visoke temperature, također nije dobra opcija u pećnicu stavljati posuđe koje može izdržati toplinu, prenosi Realsimple.com.
Opasnost od požara
Glavni razlog zašto ne biste trebali stavljati stvari u pećnicu jest visoki rizik od nastanka požara. Michelle Urban, profesionalna organizatorica i osnivačica kanadske kompanije "The Organized House", ističe da je dovoljan samo jedan trenutak zaborava da pećnicu uključite sa svim predmetima koji se nalaze unutra. Čak i ako je riječ o posuđu koje je otporno na visoke temperature, može doći do deformiranja tava, oštećenja neprianjajućih premaza i otapanja plastičnih dijelova.
"Uvijek savjetujem svojim klijentima da prije nego posegnu za pećnicom kao dodatnim prostorom za pohranu, istraže funkcionalna i dugoročna rješenja. Stvari poput nosača montiranih na zid, organizatora za duboke ladice, razdjeljivača za tave ili trokatnog kolica na kotačima", objasnila je stručnjakinja.
Kuhanje u neurednom prostoru
Vlasnica tvrtke za organizaciju doma, Lucy Milligan Wahl, istaknula je da u većini slučajeva dolazi do gomilanja posuđa. Naime, velik broj ljudi izvadi predmete iz pećnice prije pripremanja jela, a zatim ih odlaže na kuhinjsku radnu ploču. Nakon pripreme jela i hlađenja pećnice, ukućani najvjerojatnije neće vratiti posuđe u pećnicu.
"Mnogo godina iskustva kao profesionalni organizator govori mi da većina ljudi to zapravo neće učiniti. Tada završite s posuđem na ploči koje postaje dio vaše neuredne svakodnevice", objasnila je Lucy.
Dobro rješenje za one koji ne kuhaju
Spremanje stvari u pećnicu ipak može biti kratkoročno rješenje, u slučaju da ustinu nemate dovoljnu količinu prostora za skladištenje. No, tada također postoji zamka.
"Jedini ljudi koji bi se trebali osjećati slobodnima po pitanju spremanja bilo čega u svojim pećnicama, bilo da su to tave ili bilo što drugo, su oni koji nikada ne uključuju svoje pećnice. I bez osude - ako niste kuhar ili koristite samo ploču za kuhanje, to je potpuno u redu! Stvaranje organizirane kuhinje temelji se na samospoznaji – razumijevanju vlastitih potreba i korištenju prostora koji imate na pravi način", zaključila je.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Šunka, jaja, francuska i pokoja tableta za želudac! Nutricionisti i farmaceuti u Direktu razotkrili mitove













