REFORMA TORTA /

Ne možete odlučiti koju slasticu napraviti za Božić? Suzy Josipović ima savršen recept za vas

Suzy je za Net.hr podijelila recept za bogatu čokoladnu tortu

VOYO logo
VOYO logo

Božićno vrijeme uvijek donosi miris domaćih jela, a u kuhinji Suzy Josipović (59), autorice popularnih kuharica "Mama zna", pripreme za najljepši dan u godini već su u punom jeku. Ukusi Božića nalaze se u svakom kutku njezine kuhinje, a njezini specijaliteti čekaju da ih netko kuša.

No, među svim slasticama koje će se naći na njenom božićnom stolu, jedan recept izdvaja se kao pravi favorit – Reforma torta. Ova bogata torta obiluje čokoladom i orasima, idealna za blagdanske dane, kad želimo uživati u sočnim, slatkim zalogajima.

Za sve ljubitelje kolača i slastica, ovo je pravo vrijeme da zasučete rukave i krenete u pripremu – Suzy je podijelila recept s nama i obećava da će svaka kriška donijeti pravu čaroliju.

Recept za Reformu tortu

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 5 - 6 sati

Temperatura pećnice: 200 C

Četvrtasti kalup iz pećnice ili okrugli za torte - prema želji

Krema:

15 žumanjaka10 žlica štaub šećera20 dag čokolade35 dag maslaca

Biskvit:

15 bjelanjaka40 dag orahaprstohvat cimeta25 dag šećera1,5 žlice glatkog brašna

Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite jeli pečen – da li se tijesto lijepi za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit pa ohlađenu kremu pa biskvit pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelijte čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.

Također možete napraviti i okruglu tortu - smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašćen okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašćeni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene maslaca divljaju, slastičari na mukama i odustaju od nekih kolača. A tu nije kraj...

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali