MARIO MANDARIĆ /

Hrvatski chef osvojio Kinu crnim rižotom, ali kod kuće ipak kuha žena

Mario Mandarić nam je ispričao detalje o privatnom i poslovnom životu

VOYO logo
VOYO logo

Poznati hrvatski chef Mario Mandarić (33) nedavno se vratio s dvotjednog putovanja iz Kine, gdje je sa svojim rižotom od sipe osvojio zlatni pehar i prvo mjesto na prestižnom natjecanju "Chef of the World" u Langfangu. Osim ove velike pobjede, Mario je dobio i ponudu da otvori restoran u Kini.

Mario niže uspjeh za uspjehom, a dobre vijesti stižu i iz privatnog života. U sretnom je braku s pravnicom Mateom Krištić Mandarić, s kojom ima kćer Miju. Unatoč tome što vodi čak tri restorana – dva u Zagrebu i jedan u Rovinju – ovaj strastveni chef uvijek uspije pronaći vrijeme za obitelj, koja mu, kako nam je otkrio, zauzima prvo mjesto u životu.

Razgovarali smo s Mandarićem, koji nam je ispričao planira li prihvatiti ponudu za otvaranje restorana u Kini, kako izgleda njegovo radno vrijeme te tko je u njihovom domu glavni kuhar – on ili supruga.

Hrvatski chef osvojio Kinu crnim rižotom, ali kod kuće ipak kuha žena
Foto: Sanjin Strukic/pixsell

Ponudili su vam da otvorite restoran kod Pekinga. Što kažete na tu ideju? Biste li se mogli zamisliti u Kini dugoročno?

Ponudili su mi da otvorim restoran u Kini. Situacija s Kinom je takva da, ako prodate, recimo, rajčice i zaista dobro poslujete, tada Vlada postavi svog čovjeka u vaš posao, npr. ministra za rajčice. Tako država kontrolira cijelu proizvodnju hrane. Od samog početka je plan da pobjednik surađuje s Vladom i priča o nekim idejama.

Ja sam se sastao s nekim ministrom iz Pekinga i oni su mi ponudili da otvorim restoran ondje na šest mjeseci, bez ikakvih troškova – uključujući i namirnice. Iako to zvuči vrlo primamljivo i sigurno bih pristao da sam u svojim dvadesetima i da sam malo lud kao prije, sada jednostavno nemam vremena. U Hrvatskoj imam tri restorana kojima sam u potpunosti posvećen, život i obitelj su mi ovdje. Sve što imam je u Hrvatskoj i ne mogu samo tako otići u Kinu.

Zbog toga sam odbio ponudu za otvaranje restorana. Međutim, dogovorio sam se s kineskom Vladom da ćemo organizirati neki festival ili sajam prezentacije kineskih namirnica negdje u Hrvatskoj, vjerojatno u Zagrebu, možda već ove godine, a ako ne, sigurno sljedeće. Tako sam ostao u kontaktu s tim ljudima iz kineske Vlade, jer uvijek je dobro imati takve veze.

Kakvo je vaše radno vrijeme? Postoji li uopće slobodan dan kada vodite tri restorana?

Što se tiče mog rada u Hrvatskoj – radno vrijeme praktički nemam. Uz tri restorana, svoj centar i druge obaveze, ja fizički radim u kuhinji oko pet dana u tjednu. Ja sam minimalno četiri dana uključen u servis, ponekad i u pripremu. Kad nisam na sastancima menadžmenta ili drugim obavezama, volim otići u Rovinjski bistro i tamo provesti dva-tri dana u kuhinji iz gušta. Raspored mi je stvarno gust.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Badel 1862 (@badel1862hr)

Rekli ste da vaši zaposlenici nemaju radno vrijeme - dođu na posao kada misle da je potrebno, a pritom je svaki zadužen za tri do četiri jela. Kako to funkcionira? Je li bilo trenutaka kada su kasnili s pripremom jela jer su došli kasnije na posao?

U restoranima nemamo fiksno radno vrijeme, nitko ne dolazi na posao „jer mora“, ali su svi vrlo odgovorni. Kuhinja je organizirana tako da je svaki kuhar zadužen za tri do četiri jela od početka do kraja – od nabave sastojaka, preko pripreme umaka, do serviranja. Oni sami odlučuju kada će doći i kako će se organizirati da budu spremni na vrijeme. Tim u kuhinji je zaista odličan, nema posebnih obuka jer su svi strogi prema sebi i dobro disciplinirani, tako da sve funkcionira bez problema. Nikada se nije dogodilo da netko nije stigao na vrijeme.

Ljudi u kuhinji su zaista zaljubljeni u svoj posao, rade pripreme, isprobavaju nove recepte i ideje – uživaju u tome.

Kako biste sebe opisali kao šefa?

Sebe kao šefa opisujem kao možda previše prijateljski nastrojenog, ali moj šef balansira to strogoćom, pa sve funkcionira kako treba. Trudim se biti dobar prema svima i nemam potrebu biti strog ili deranjer, jer je restoran organiziran tako da savršeno funkcionira u svakoj situaciji.

Imate tri restorana. Kako uspijevate uskladiti poslovne i obiteljske obveze, s obzirom na to da imate malu kćer?

Privatni i poslovni život uvijek stavljam u red – obitelj je broj jedan bez kompromisa, tek onda posao. Budući da sam sam sebi šef, mogu si priuštiti luksuz da kad god želim, mogu otići kući i biti s obitelji. To mi je najvažnije u životu.

Tko je zadužen za kuhanje kod kuće? Jeste li vi preuzeli tu ulogu ili supruga?

Što se tiče kuhanja kod kuće, tu je zaslužna Matea. Ja sam nekoliko puta pokušao kuhati, ali samo sam napravio nered. Ona kuha puno bolje doma. Ja sam dobar u restoranu, ona je odlična kod kuće – to su dvije potpuno različite stvari.

POGLEDAJTE VIDEO: Mario Mandarić gostovao u RTL Direktu i otkrio koja mu je najdraža hrana

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali