
Vrbnik će dugo pamtiti ovogodišnju berbu: grožđe rodilo bolje, no ikad!

Redovi vrbničkog vinograda dugi i po stotinu metara ove su godine
krcati grožđa.
Berba je ove godine produljena sa sedam na devet dana, a grožđe trga 12 Volarića. Dva brata koji su vlasnici vinograda i svi članovi njihove obitelji. Danas završavaju s poslom.
"Ovo je najslađi posao, kada uberete cjelogodišnji trud, 25 kilograma nosim", kaže zadovoljan Ivan Volarić.
Posljednjih dana berači su u vrbničkim vinogradima ubrali milijun Iisto tisuća kilograma grožđa. Od toga će se proizvesti čak sedamsto tisuća litara Vrbničke žlahtine - 15 posto više nego lani.
Nakon vaganja grožđa slijedi iskrcaj I prešanje. Još uvijek sok od grožđa, sprema se u tankove, obrađuje se, čisti, a prije fermentacije enolog mjeri šećer i kiseline. "U postotku između 16,5 % I 17 %, kiseline su negdje u omjeru 6 do 7", kaže enolog Dominik Gršković.
Grožđe je zrelo, zdravo, pa će i ovogodišnja žlahtina biti voćna, lagana i pitka.
"Za nekih recimo 20-ak dana neće biti slatkog mošta, to će se već pretvoriti u vino i ja računam već i prije Nove godine ćemo imati spremnu Zlatnu žlahtinu", objašnjava upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.
I to u neviđenim količinama! Vrbnik će dugo pamtiti ovogodišnju berbu!
















