
Provjerili smo s inspekcijom kako stoje stvari oko spornog kebaba: Trebamo li se brinuti?

Sustav žurnog uzbunjivanja za hranu 12. veljače ove godine poslao je obavijest o dodatnoj distribuciji goveđeg kebaba proizvođača Alebon koji bi se mogao nalaziti ili se već nalazi na tržištu.
'Dobili smo informaciju o dodatnoj distribuciji sumnjivog mesa za kebab, nadzori su u tijeku'
Zanimalo nas o kojim je količinama riječ i je li to meso moglo doći u doticaj s krajnjim potrošačima, kao i jesu li nadležne inspekcije već pronašle nove ugostiteljske objekte gdje se sporno meso nalazilo te jesu li neki ugostiteljski objekti stavili sporno meso u prodaju?
Odgovore smo potražili na ta, kao i na pitanja jesu li krajnji potrošači mogli pojesti sporno meso i prije nego je došla obavijest o tome da je meso sumnjivo na zarazne bolesti i lijekove te što potrošači mogu poduzeti ako su ga već konzumirali?
''Prema zaprimljenoj distributivnoj listi sporan proizvod
distribuiran je u 57 ugostiteljskih objekata, od čega je
inspekcijski nadzor obavljen do sada u 26 objekata od čega u 17 s
distribucijske liste. Rezultati inspekcijskih nadzora
ukazivali su da je slovenski dobavljač obavijestio kupce, da je
započeo postupak povlačenja i da su nadzirani ugostiteljski
objekti odmah po zaprimanju obavijesti proizvod povukli s
tržišta, osim u jednom slučaju gdje se za 20 kilograma nije moglo
utvrditi porijeklo samog proizvoda odnosno sljedivost i lot te je
sanitarni inspektor iz predostrožnosti usmenim rješenjem naredio
povlačenje i povrat dobavljaču'', odgovorili su nam u
Ministarstvu zdravstva.
''Ne spori se činjenicu da se sporan proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu RH. No također je činjenica je da je prisutnost utvrđena u smrznutom proizvodu, koji prije konzumacije mora ići na termičku obradu što znatno smanjuje rizik za potrošača ako je ista dobro provedena'', zaključuje se u odgovoru za RTL.





















