
Najgori hrvatski kriminalci postali najbolji svjetski vinari, a vina nikad nisu probali. Direkt iz Lepoglave

RTL Direkt ima nevjerojatnu priču iz Lepoglave. Oni su najgori hrvatski kriminalci, osuđeni za najgora zlodjela, ubojstva, silovanja, a rade jedno od najboljih vina na svijetu. Graševina, rajnski rizling i sivi pinot napravljeni u zatvoru na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina u Londonu, osvojila su tri brončane medalje.
I tako je Graševina iz kaznionice dobila bolje ocjene nego neka francuska vina iz regije Champagne.
Zapeli u Lepoglavi, ali ne i iza zidina. Pod vedrim nebom, s pogledom na zatvor, njegovi dugogodišnji stanari rade u vinogradu. I stvaraju vina koja su svjetski stručnjaci u Londonu ocijenili najboljima.
U konkurenciji 18 tisuća vina, tri su dobila broncu. Prave ih zatvorenici, no smiju ih kušati tek kada iziđu iz zatvora. Jer ovdje je strogo pravilo - 0 promila.
Nagrađena su zatvorska graševina, rajnski rizling i sivi pinot. Radi ih 30-ak od ukupno 400-tinjak zatvorenika u Lepoglavi, a sve pod budnim okom mentora Stjepana i drugih vinskih stručnjaka.
„Mi ih u svakom tom radnom procesu educiramo, nadgledamo i kontroliramo. Oni nažalost ne znaju je li to vino stvarno vrhunsko ili ne jer ga nisu probali. Ali trude se, trude se svi i baš im je zadovoljstvo kad čuju da je vino dobilo nekakvo priznanje“, kazao je Stjepan Biškup, voditelj radionice poljoprivrede u Kaznionici u Lepoglavi.
Čak 30 tisuća litara vina stane u vinski podrum u Kaznionici u Lepoglavi. Od 11 sorti grožđa radi se 13 vrsta vina.
U vinski podrum ne može bilo koji zatvorenik. Tek ako je prošao dugotrajnu stručnu procjenu, većinom su to oni koji su već "odležali" najveći dio kazne.
Jer u Lepoglavi je naglasak na resocijalizaciji i zapošljavanju zatvorenika. A kao i svaki drugi radnik i oni imaju pravo na bolovanje i godišnji, za svoj rad plaćeni su, a nedavno im je stigla i povišica.
„Tako je. Kako raste osnovica državnim službenicima, tako i raste njihova osnovica. I danas vam je to prosjek 900 pa i više kuna plaće“, kaže Posavec.
Pa iako su nagrađena, vina im se prodaju za skromnih 30 do 40 kuna. A zainteresiranih za zatvorski rizling itekako ima.
„To je za masu ljudi vrlo veliki motiv da kupe jer većina ljudi pita dali na etiketi piše da je to napravila Kaznionica u Lepoglavi“, kazao je Biškup.
I nisu napravili samo vrhunska vina. Stanovnici najstrože čuvanog hrvatskog zatvora prave i vrhunski med. Na Međunarodnoj izložbi u Zagrebu skoro su postali šampioni - bagrem im je osvojio zlato, a cvjetni med - srebro. Ove godine proizvest će ga dvije tone, a potom baš kao i vino - prodavati.
„Unatrag 10 godina imamo jednu zaista pozitivnu stranu resocijalizacije, a to je da svake godine školujemo zatvorenike za pčelare, a uz to smo i odškolovali naše pravosudne policajce“, poručuje Posavec.
Pa je nakon 32 godine rada u zatvorskom sustavu, Ratko osim pravosudni policajac postao pčelar i edukator.
„Pomažemo zatvorenicima da i oni usvoje svoja znanja i mislim da to jako dobro utječe na njih. Uvijek ima zainteresiranih i teško je to odraditi, oni to prihvaćaju jer svatko od njih bi htio da se nastavi vani baviti s takvim poslom“, rekao je Ratko Jakopović, pravosudni policajac u Kaznionici u Lepoglavi.
Vinogradari, pčelari, voćari, uzgajivači svinja. Sve se to na ovoj farmi u okolici Kaznionice uče zatvorenici kako bi se jednog dana, kada i ako, izađu iz Lepoglave mogli što bolje uklopiti u novi život.
















