
Ljetni klasici iz domaće kuhinje: Pohani patlidžan, popetice i grickalice za sve prilike

Ovog puta svojim idejama za brza i fina jela vraća nas ponovno u djetinjstva i zalogaje 'na brzaka' koja dobro dođu i kad nam naiđe nenadani gost
Još se topimo pod visokim temperaturama, mnogima je i muka na pomisao na hranu, ali kad želudac prišarafi glava krene sama u hladnjak. Brzi i lagani zalogaji tad su spas, a još kad je domaće...
Zahvaljujući prof. Ivi Grgiću, ni ove nedjelje nećemo ostati gladni, a ovog puta svojim idejama za brza i fina jela vraća nas ponovno u djetinjstva i zalogaje "na brzaka" koja dobro dođu i kad nam naiđe nenadani gost. Sezona je tikvica i patliđana, pa i ovog puta nudi nekoliko ideja za brze i prilično jeftine zalogaje.
Prof. Grgić i ideje za tikvice, patliđane i grickalice od brašna:
"Rano ljetno subotnje predvečerje, jednom rukom pokušavam otvoriti bocu mineralne vode, a drugom brišem čelo orošeno kapljicama znoja. S Velebita pomalo pirka i odmor u Novalji postaje temperaturno podnošljiv. U trenutku vapaja supruge Mirjane za komadom hladne lubenice, iznenadi me poznati 'cing-cing', tj. zvuk mobitela. Mrzovoljno nabijem očale na nos, pogledam tko bi mogao biti i hoću li se javiti ili ne, kada ono vjenčana kuma Sanja.
"Dragi kumići, Zlatan i ja smo tu, u Gajcu, dolazimo do vas oko pola devet, zovem samo da vidim jeste li doma", veli. "Nisam, na Marsu sam", pristojno joj odbrusih. Naravno, kumica se nikada ne ljuti na mene, utuvila si je u glavu da će njena neiscrpna pozitivna energija koja ispravlja i sfrkane žlice, uspjeti i mene izvesti na pravi put. Koji put, kakav put, e to još nije spoznala i vidjela u svojoj kristalnoj kugli.
Panika zbog nenadanih gostiju
Radosnu vijest priopćih supruzi Mirjani koja se taj dan prvi puta veselo oglasi: "Braaavo", a onda iznova zabrinuto krenu glasno razmišljanje, a što ćemo im ponuditi. "Čašu tople vode", rekoh: "Možda se Sanči naljuti i pusti me na miru sa svojim čiru-bu-čiri-ba pričama".
E, tek tada dobih svoju porciju Mirjaninih dijagnoza, da sam se promijenio u zadnjih četrdeset godina, da se više ne znam šaliti, da sam - ne samo težinski nego i psihički - postao težak, da sam… Ali da me i dalje voli, samo na jedan drugi način. Koji je to način, još nisam dokučio. Niti da me voli.
Skoro zaboravih spomenuti, kuma je poznata frizerka, kojoj već dugo ne odlazim pod škare. Razlog? Jednom zgodom dok mi je nabacala fanglu crne boje na ovo malo kose, toliko se unijela u duhovnost da sam na koncu izgledao kao Robić i Lokin u najcrnjoj fazi. I pola dana pokušavao umanjiti crnoću, bezuspješno. Ali o tome drugom zgodom.
Dok zatvorenih očiju pokušavam naći duševnu ravnotežu, mir i snagu za nadolazeću posjetu, čujem kako se otvaraju vrata ogromnog hladnjaka u kojemu nema ništa, već poznato, zatim mrmljanje i usklik veselja: "Pa ovo ću pripremiti!"
Dragi prijatelji s trinaestog kata zagrebačkog nebodera, možda i vama, barem na dan nastupa MPT-a (zante već tko je to), kada je pola grada blokirano zbog nečije zarade i Domoljublja, zatrebaju naše preporuke. Nikada se ne zna odakle i koliko ih veselo nahrupi u vaš prevrući dom.
Ovaj puta, iz Grgić kuhinje dolazi nekoliko jela i to Mirjanina ljetna rapsodija - pohani patlidžan, pohane tikvice, popetice od tikvica i grickalice od brašna. Sve je to fino, brzo i jeftino. Novce čuvajte za telekomunikacijske usluge, ali i za tradicionalno hrvatsko blagdansko jelo-losos, rekli bi iz sindikata.
Mirjanina ljetna rapsodija i izljevača s povrćem
Jelo Mirjanina ljetna rapsodija, ime smo zajednički smislili između dva zalogaja, a posebno nakon punih usta na daleko poznate kobasice iz Grgić hiže.
Za Mirjaninu ljetnu rapsodiju vam je potrebno tako malo sastavnina i vremena. Svatko od vas receptu može nešto pridodati, ali i oduzeti, samo ne zaboravite citirati da je ideja došla iz Grgić kuhinje.
Pa krenimo redom.
Prvo naribajte tikvicu, posolite i pustite da se malo ocijedi. Na to dodajte naribane mrkve, luk narezan na kolutiće, nariban Gauda ili neki drugi sličan i jeftin sir, malo jeftine šunke izrezane na trakice, špeka narezanog u sitne kockice, šaku graška, dva razmućena jaja, pirovo brašno, papar i Vegetu. Sve to na hrpi i dobro izmiješajte.
U četvrtastu plitku posudu u kojoj pečete savijaču, hrvatski protvan, stavite masni papir za pečenje, pouljite ga s maslinovim uljem, izlijte smjesu i razvucite da bude debljine oko 1 cm, a po površini stavite malo palente. Kada ste gotovi, pažljivo stavite na 200 0C zagrijanu pećnicu i neka se peče oko pola sata. Poslužite toplo, a uz to dobro dođe hladni jogurt ili kiselo mlijeko. Ali će se gosti razveseliti ako poslužite i domaće kobasice, špek i mirišljavu rajčicu. Rekli bi, pojačajte obrok.
Pohani patlidžan
Pohani patlidžan i pohane tikvice su zgodne i za zamrzavanje, pa kada netko iznenada uleti, da ih brzo pronađete i poslužite. Naravno, ispečene na vrućem ulju.
Patlidžan, u Jošavi poznat i kao mudonja, prvo operite i što tanje ogulite. Po dužini ga izrežite na ne pretanke komade, posolite da ne bude gorak i pustite malo da odstoji.
Za to vrijeme pripremite brašno, jaja i krušne mrvice, po hrvatski prezle. Patlidžan prvo provucite kroz brašno, zatim kroz razmućena jaja te na kraju kroz krušne mrvice. U zagrijano ulje pažljivo položite komad po komad patlidžana, pazite na ruke, a kada vidite da je donja strana dobila zlatnu boju, okrenite i neka se još malo peče, opet do zlatne boje. Patlidžan pažljivo vadite iz ulja i stavljajte u zdjelu kojoj je na dnu papir koji će upijti višak ulja.
Isti postupak je i s tikvicama, samo njih ne gulite nego im odrežete vrhove.
A kada ste već u brašnu, iskoristite priliku i provucite, hrvatski panirajte, više patlidžana i tikvica. Na tacnu stavite papir, posložite patlidžan i/ili tikvice, stavite u hladnjak da se smrznu. Nakon toga ih odvojite od papira i stavite u vrećicu za zamrzavanje. I kada god vam zatreba, izvadite i s njima u vrelo ulje.
Popetice od tikvica
Osobno obožavam popetice od tikvica. Za to vam trebaju tikvice, jaje, brašno i sol.
Tikvice naribajte, posolite i pustite da odstoje pola sata. Za svaki slučaj još jednom stisnite da izađe višak tekućine, dodajte jaje i oštro brašno. Sve dobro promiješajte i žlicom vadite komade i stavljajte u do tada uvrelo ulje. Jedite dok su tople, ali nisu loše ni hladne.
Za kraj, naš doprinos borbi protiv grabeži, trgovaca, države i svih drugih grabežljivaca.
Dok sjedimo na balkonu u Novalji u mislima s onima koji se odmaraju na trinaestom katu zagrebačkog nebodera, ili kada se pržimo na suncu kao pajcek na ražnju, volimo nešto grickat. Ali da bude zdravo, lagano i jeftino. Naravno da se pitate je li postoji takva grickalica. Naravno, ako imate životnog supatnika kao ja.
Grickalice od mješavine brašna
To su grickalice od brašna. Prije odlaska u trgovinu zavirite u špajzl i/ili hladnjak, većinu potrebnog imate. Mirjanin recept veli da treba 200 g heljdinog, 100 g pirovog i 100 g zobenog brašna. U mješavinu brašna ubaci 2 dl mineralne vode, 1 dl maslinovog ulja, oko 150 g sjemenja (suncokret, lan, sezam ili još nešto slično) i žličicu soli. Sve to dobro promiješajte, podijelite u 3 loptice, razvaljajte na debljinu petit keksa te izrežite na pločice, otprilike 5x2 cm.
U protvan stavite masni papir za pečenje, na njega slažite pločice, pecite 10 do 12 minuta na 180 0C. I tako dok se sve ne ispeče. Vaše grickalice mogu dugo biti svježe, jestive.
Na kraju draga sljedbo, ne zaboravite na vrelinu, pijte dovoljno tekućine, najbolje vodu, ali dobro dođe i blagi gemišt ili štamplić šljivovice. Umjereno i ne tako često, posebno nikako kada upravljate prometalom."
POGLEDAJTE VIDEO Hrvatska u vrhu EU po inflaciji. Stručnjak: 'Cijene rastu tamo gdje smo najosjetljiviji'













