
Koliko dubina džepa utječe na sadržaj tanjura? 'Hraniti se zdravo postaje sve veći izazov'

Sve češće se ističe da svatko treba biti odgovoran prema svome i tuđem zdravlju, no rijetko se spominje da su potrebni i neki socio-ekonomski preduvjeti pogotovo s obzirom na to da brojni građani i građanke muku muče s brojnim ekonomskim, društvenim i zdravstvenim problemima.
Urbano vrtlarstvo postaje hit i u Hrvatskoj: Jedimo zdravo i ukusno!
Iako ima nezanemariv broj onih građanki i građana koji su doista neodgovorni prema svojem zdravlju, ipak u široj zdravstvenoj jednadžbi koja se ne može oslanjati samo na individualan pristup izostaje podrobnije promišljanje o tome koliko si zdravlja građani i građanke u Hrvatskoj mogu priuštiti i što nas čeka u budućnosti uzimajući u obzir klimatsku krizu?
Je li živjeti zdravo (što uključuje i zdravu prehranu) samo za dobrostojeće ili je riječ o mitu i koliko nam svima nedostaje i kvalitetna edukacija o prehrani, a pogotovo usklađenost različitih javnih politika poput obrazovne, okolišne, radnog zakonodavstva … s onom zdravstvenom?
'Podrška mentalnom zdravlju treba biti dostupnija svima, a ne samo povlaštenima'
(Ne)moguća misija: Može li Hrvatska po uzoru na Novi Zeland imati 'proračun blagostanja'?
''S obzirom na stalan porast cijena hrane, hraniti se zdravo
moguće je unutar svojih financijskih mogućnosti, ali postaje sve
veći izazov'', istaknula je za Vijesti.hr Eva
Pavić, rukovoditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku
KBC-a Zagreb.
Sve ranije navedene namirnice nisu cjenovno zahtjevne, ističu iz HAPIH-a, pozivajući se na istraživanje Eurobarometra, koje je provedeno u travnju 2019. godine na području Hrvatske ,a prema kojemu su sigurnost hrane, cijena i podrijetlo hrane tri najvažnije stvari na koje ljudi obraćaju pažnju prilikom kupovine hrane. Istovremeno, okus i hranjivi sadržaj hrane te etika i uvjerenja kupaca ocijenjeni su kao znatno manje važni te se iz navedenog može zaključiti da je u Hrvatskoj cijena namirnica prioritet u odnosu na tzv. zdravu hranu, odnosno njezin hranjivi sadržaj.
Kad se govori o obrocima, doručak se ističe kao kraljevski početak, a Pavić je napravila nutritivnu i financijsku usporedbu omiljenog doručka u Hrvatskoj i njegove 'zdravije' varijante sa zobenim pahuljicama: ''Razlika je velika jer 'zdravijim' doručkom unesemo trećinu dnevnih potreba za kalijem, kalcijem, magnezijem i željezom te zdraviju opciju masnoća i značajnu količinu prehrambenih vlakana dok kroasanom uglavnom unesemo zasićene masti i jednostavne šećere, a gotovo bez minerala, vitamina i vlakana što ga čini nutritivno siromašnom hranom''.
Savjeti liječnika i nutricionista po pitanju zdrave prehrane utemeljeni su na znanstvenim istraživanjima i smjernicama struke koje se odnose na smanjenje kroničnih nezaraznih bolesti porijeklom od hrane, a s ciljem prevencije i liječenja ovih bolesti.
''Smanjenje tereta kroničnih nezaraznih bolesti prioritet je zemalja članica Europske unije s obzirom na to ove bolesti pogađaju osam od 10 osoba starijih od 65 godina. Procjenjuje se da godišnji trošak kroničnih nezaraznih bolesti za Europsku uniju iznosi 115 bilijuna eura. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom izvještaju iz 2010. godine donijela je preporuke o konkretnim aktivnostima koje treba provoditi svaka država, naravno, u skladu s nacionalnim politikama i rezultatima prehrambenih navika kao i općem zdravstvenom statusu nacije. Taj stav su 2011. i Ujedinjeni narodi Deklaracijom o nezaraznim kroničnim bolestima koja je rezultirala prihvaćanjem plana od strane svih članica, uključujući i Hrvatsku'', ističe Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.
S obzirom na to da je vrijeme blagdana, ali riječ je o važnoj
preporuci koja vrijedi uvijek, kupnja hrane treba biti planirana
i organizirana kako se ne bismo doveli u situaciju da kupljenu
hranu moramo bacati, ističe Sokolić: ''Ako govorimo o širem
kontekstu i osvrnemo se na bacanje hrane, još uvijek se najveća
količina bačene hrane baci u domovima – čak 53 posto od ukupne
bačene hrane. Stoga aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i
HAPIH-a idu i u smjeru edukacije potrošača kako bi se smanjilo
bacanje hrane''.
Također, temeljem istraživanja ustanovljeno je kako samo oko trećine hrvatskih građana razumije razliku rokova trajanja 'upotrijebiti do' i 'najbolje upotrijebiti do' pa je to nerazumijevanje također često razlog bacanja hrane u kućanstvima. U svrhu edukacije Ministarstvo i Agencija su izradili edukativni video spot, no kao što redovito upozoravamo - problematika bacanja hrane prisutna je u cijeloj Europskoj uniji - na području EU godišnje se u kućanstvima baci čak oko 92 kilograma hrane po članu kućanstva.
Sa stajališta sigurnosti hrane, posebnu pažnju treba posvetiti pravilnom rukovanju hranom, napominju iz HAPIH-a: ''Najčešće greške prilikom pripreme hrane su omogućavanje doticaja sirove i termički obrađene hrane te nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane (nedovoljno niske ili nedovoljno visoke temperature)''.
Stoga je važno pridržavati se ovih preporuka:
prije rukovanja hranom obavezno oprati ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom
prije termičke obrade namirnice temeljito oprati
namirnice koje kuhate potpuno termički obraditi (temperatura iznad 65 °C) i konzumirati u roku od najdulje dva sata nakon obrade ili ih čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 5 °C
izbjegavati pripremu jela od termički neobrađenih jaja (jaja dobro ispeći ili skuhati)
pripremljeno jelo ne smije stajati duže od dva do tri sata na sobnoj temperaturi
odmrzavanje hrane kao i podgrijavanje obavite u što kraćem roku bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi
sirovu hranu odlagati u zatvorene i zasebne posude te držati u hladnjaku na temperaturi ispod 8 °C,
zaštititi hranu od kontakta s insektima
polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti treba izbjegavati (nikako vraćati meso u posudu u kojoj je bilo marinirano)
prilikom kupovine zamrznute proizvode kupovati posljednje.
Ako jelo nije pohranjeno u hladnjak, za nekoliko sati patogeni i ostali mikroorganizmi mogu se umnožiti u većem broju i utjecati na sigurnost te hrane i ona postaje prijetnja za zdravlje. Stoga je od iznimne važnosti provođenje dobre higijenske prakse u vlastitoj kuhinji/domaćinstvu i pravovremena pohrana hrane u hladnjak.
Još jedan projekt koji je zapeo: Što je 'banka hrane' i zašto je Hrvatskoj prijeko potrebna?
Kada će Hrvatska dobiti banku hrane? Bacamo 400.000 tona, a siromašnih je sve više
U RH lani donirano hrane u vrijednosti tek oko 10 milijuna kuna: Kad će banka hrane?




![[KVIZ] Znaš li odgovoriti na ova pitanja s državne mature iz sociologije?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296738/H-a9ff1c33-2caf-4bfb-95b4-22fbdb85a3ce-550.webp?1749024280)
















