
Još jedan projekt koji je zapeo: Što je 'banka hrane' i zašto je Hrvatskoj prijeko potrebna?

Pred nama su blagdani i mnogo je onih koji će morati sjesti za
gotovo prazan stol, ako ga uopće imaju. Pomoć u tom slučaju
pružaju socijalne samoposluge i pučke kuhinje. No, njihove police
često zjape prazne. U medije se probije apel za pomoć, police
budu napunjene, a onda opet sve ispočetka.
Dok vi bacate hranu, drugi gladuju: Godišnje bacimo vrtoglavih 380 tisuća tona
Podaci su poražavajući: U zemljama Europske unije godišnje na
smeću završi 88 milijuna tona neprodane zdravstveno ispravne i
iskoristive hrane ili oko 865 kilograma hrane po osobi, a
Hrvatska godišnje baci oko 400.000 tona ili od 70 do 90 kilograma
hrane po osobi. Istovremeno, u EU živi 125 milijuna siromašnih
osoba ili onih u riziku od socijalne isključenosti, a ukupno 3,5
milijuna su beskućnici, podaci su iz izvještaja Europskog
parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje sigurnosti
hrane.
Istražili smo zašto trgovci i dalje radije bacaju hranu nego je doniraju siromašnima!
Oslobađanje doniranja hrane PDV-a trebao je biti prvi korak za izgradnju sustava kojim će se učinkovito donirati i transportirati hranu, no često se čini da je u ove tri godine to bio i posljednji korak, upozoravala je višekratno Inicijativa 'Oslobodimo donacije hrane PDV-a'. Jer nikako da dočekamo stvaranje i razvoj organiziranog sustava doniranja hrane u Hrvatskoj, odnosno 'banku hrane'.
'Banka hrane' potrebna je kao institucija, odnosno ured koji će
pratiti situaciju na terenu, skupljati informacije i od donatora
i od socijalnih samoposluga te preusmjeravati doniranu hranu. Bez
toga oslobođenje hrane PDV-a i dalje će biti prepušteno
pojedinačnim akcijama donatora i/ili socijalnih samoposluga, ali
rješenje neće biti sustavno.
'Ako ministar Tolušić traži bitke vrijedne vođenja, neka se uhvati doniranja hrane'
Na tom tragu kao prvi korak prema 'banci hrane' Ministarstvo poljoprivrede je nakon dvije godine izradilo IT sustav koji predstavlja komunikacijsku platformu za bolje povezivanje dionika sustava. Predviđeno je da donatori višak hrane prijave u sustav, a potom upravitelj sustava, u skladu s potrebama krajnjih primatelja, raspodjeljuje hranu odabranim posrednicima koji će potom tu hranu podijeliti potrebitima.
Prednosti ovakvog sustava uključuju: ''manje opterećenje
donatora, lakšu komunikaciju između donatora i posrednika,
centralno upravljanje, usklađenost ponude i potreba te
pokrivenost udaljenijih i manjih mjesta. Na konkretnom primjeru
to znači da kada donator prijavi primjerice da ima višak trajnog
mlijeka, kroz IT platformu će se provjeriti kome u tom trenutku
treba trajno mlijeko i ono će biti proslijeđeno posredniku koji
će mlijeko podijeliti potrebitima“, objasnili su za
Vijesti.hr u Ministarstvu poljoprivrede.
Platforma je u pilot fazi testiranja na određenom broju donatora
i posrednika, a Ministarstvo je pokrenulo i izradu studije o
izvedivosti banke hrane u Hrvatskoj. Ona bi trebala ponuditi
odgovore o postojećim modelima i načinima funkcioniranja banki
hrane u državama članicama EU te predložiti optimalni prijedlog
modela banke hrane za Hrvatsku - vlasništvo, organizacijsku
strukturu, financiranje te logistička, transportna i skladišna
rješenja. Naravno, uzimajući u obzir postojeću infrastrukturu -
dostupnost, kapacitet i primjerenost skladišnog prostora,
prijevoznih sredstava i logističkih rješenja; te strukturu
osoblja (je li riječ o volonterima ili osobama u radnom odnosu)
uključenog u lanac doniranja hrane.
Da bi se povećalo doniranje hrane, ističe da je ''potrebna puno veća uključenost donatora, trgovačkih lanaca i proizvođača'' i navodi primjer dobre prakse: ''Naši prijatelji i suradnici iz irskog Food Clouda uspjeli su organizirati sustav doniranja hrane tako što je jedan velik, svjetski poznat trgovački lanac Tesco shvatio da je hranu bolje donirati nego bacati. Centrala tog lanca naložila je svim svojim trgovinama u irskoj, a sada već i u velikoj Britaniji da se povežu s Food Cloudom, koji ih povezuje sa socijalnim samoposlugama i humanitarnim organizacijama, i da izdvajaju iz svojih trgovima hranu za doniranje. Radi se o velikom naporu i želji tog trgovačkog lanca, koji je, usput budi rečeno, time jako dobio na pozitivnom imidžu u toj zemlji da hrana dođe do potrebitih“.
''Ono što mi čekamo u Hrvatskoj je jedan takav Tesco. A kandidata
ima. Samo je pitanje njihove osviještenosti. Želju i namjeru
Ministarstva da riješi ovaj problem imamo – sad nam je potrebna
ista želja i namjera donatora'', zaključuje Grozdanov.
''Sustav doniranja nije uređen, postojeći sustav se susreće s tehničkim zahtjevima koje ne može ispuniti poput prijevoza i skladištenja, ne može se donirati hranu kojoj je istekao rok valjanosti, zakonodavni okvir je kompliciran, a i svijest o doniranju hrane još uvijek nije dovoljno razvijena'', pobrojali su za Vijesti.hr u HGK.
Kako bi ti problemi bili riješeni, potrebna su hitna ulaganja u
postojeću infrastrukturu za doniranje, a riječ je o socijalnim
samoposlugama te o skladištenju hrane i prijevozu. Dugoročno
gledano, ističu, potrebno je izmijeniti važeći Pravilnik o
doniranju hrane te izraditi Vodič o rokovima trajanja hrane, a u
sklopu toga je potrebno propisati korištenja Vodiča i
obavještavanje krajnjeg korisnika kada se radi o doniranju
hrane.
Unaprjeđivanje preraspodjele viška hrane sastavni je dio nacrta
Plana za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane Republike
Hrvatske za razdoblje 2019. – 2023. Taj će Plan, kako Vijesti.hr
doznaju u Ministarstvu poljoprivrede, uskoro biti dostupan na
e-savjetovanju, a objedinit će sve planirane mjere za
sprječavanje otpada od hrane.
















