tradicija kolinja /

Jeste li znali da su Hrvati rekorderi po domaćem klanju svinja?

Čak 33 posto svinja u Hrvatskoj završi na tradicionalnom klanju. Iza nas su Slovenija, Slovačka i Rumunjska. A Velika Britanija i Švedska i ne poznaju klanje izvan klaonica, dok su dvorišta naših sela čuvena i u Bruxellesu

VOYO logo
VOYO logo

Čvarci gospođe Katice Lučan važe za jedne od najboljih na osječkoj tržnici. I to vjerojatno zbog toga što ih sa obitelji radi sama. Klaonice nemaju ništa s tim jer kolinje se odvija na njenom obiteljskom gospodarstvu.

A Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU koja klanje obavlja na tradicionalan način. Prema podacima Eurostata svaka treća svinja neće završiti u klaonici. 

Tatjana Novačić kobasice proizvodi za vlastite potrebe. Sa svojih sedam svinja zna da će prehranti obitelj i počastiti goste, a kolinje je tradicionalno.

"Tijekom dana se sve radi. Od rasparčavanja mesa, pravljenja kobasica do topljenja čvaraka, masti", rekla je. 

Jer domaće se više cijeni. Kolinje je dio gastronomske baštine, a bogate pušnice i tavani tome su dokaz.

"To je nešto što su radili moji pradjede, ja se toga sjećam jer sam na sreću to doživjela. Djeda, tata i evo sad se to prenosi dalje", rekla je.

I te se tradicije u Slavoniji i Baranji neće odreći.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali