
Starbucks koristi ekstrakt buba za bojenje hrane!

Karmin, koji se dobiva gnječenjem biljnih uši, se početkom 20. stoljeća nakon odjeće u SAD-u počeo pojavljivati i u hrani, prvenstveno u mesu i bombonima, ali i u pilulama te ruževima.
Kineska podružnica lanca Starbucks priznala je da je za bojenje pojedinih proizvoda koristila izlučevinu štitastih uši, insekata koji parazitiraju na bilju i proizvode crvenu boju poznatiju pod nazivom karmin.
Inače, Starbucks su na ovo priznanje najprije "pritisnuli" aktivisti za prava potrošača u SAD-u, koji su se usprotivili korištenju ovog bojila u pripravljanju napitaka, budući da se dobiva gnječenjem sasušenih tjelešaca biljnih uši. No, treba reći i da takav način bojenja nije nipošto revolucionaran i nov. Otkrili su ga i koristili za bojenje odjeće Indijanci Centralne Amerike, koji su uši brali s kaktusa. Čak su ih i uzgajali. Karmin se u SAD-u počeo pojavljivati početkom 20. stoljeća i u hrani, prvenstveno mesu i bombonima, ali i u pilulama te ruževima.
"Za kompanije koje su orijentirane prema profitu nije karakteristično da će samovoljno i u potpunosti ispunjavati svoje obveze prema društvu", izjavio je povodom otkrića karmina u Starbucksovoj hrani Liu Baocheng, direktor Centra za međunarodnu poslovnu etiku na Međunarodnom sveučilištu biznisa i ekonomije.
















