
Proizvodi podložni opasnoj bakteriji koja je odnijela tri života u susjedstvu

Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika. U Makedoniji je dosad zabilježena tri smrtna slučaja zbog te bakterije.
"Hrana koja je podložna rastu listerije će se pojačano kontrolirati u idućem razdoblju, naročito kada su u pitanju sirevi, obarene kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća...", kazala je za
Smatra i da bi proizvođači morali pojačano da kontroliraju kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uvjetima.
Otporna na većinu antibiotika
Potrošači bi pak trebali paziti da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obrađenu hranu, kao i dobro oprane namirnice.
"Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika, koja se razvija kao zapaljenje pluća, a završava upalom mozga, odnosno meningitisom" objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš.





















