
Znate li koliko u Crikvenici košta slijed od tri jela od škampa? 'Ni doma ne može jeftinije'
Festival, od Jadranova do Klenovice, traje do kraja tjedna, a predstavlja uvertiru u spektakl koji se priprema za 2026. godinu
Svima je jasno da sunce i more turistima odavno nisu dovoljni. Zato su u Crikvenici, među ostalim, organizirali i Festival škampa. Cilj je taj vrhunski specijalitet u restoranima ponuditi po pristojnim cijenama, ali i u neobičnim kombinacijama.
Ovo je Damjanov tanjur iznenađenja za gošću koja uživa na terasi restorana — u mariniranom kvarnerskom škampu, s gelom od limuna, graška i šipka.
"Savršeni okus, kombinacija s citrusom i škampima odlična. Svako jelo je sve bolje i bolje," rekla je Ana Kajfeš iz Ogulina.
Za slijed od tri jela 65 eura: Dobiju još dva...
Crikvenički restoran jedan je od njih deset na rivijeri koji su se uključili u Festival škampa. Slijed od tri jela kod njih stoji 65 eura.
"Mi naše goste iznenadimo s još dva dodatna slijeda. Prvi slijed je marinirani škamp sa skutom, drugi slijed je krem-juha od škampa s profiterolima od sipe, treći slijed su domaće tagliatelle s umakom od škampa," rekao je Damjan Draganić, šef kuhinje restorana u Crikvenici.
U hotelu su goste tijekom manifestacije odlučili razmaziti s dva menija. "Meni od tri slijeda stoji 25 eura, a meni od pet slijedova 40 eura. To je stvarno prihvatljivo, vjerujte mi, ni doma čovjek ne može napraviti prihvatljivije," rekao je Tomislav Car, šef kuhinje hotela u Crikvenici.
'Ovdje su najbolji škampi na svijetu'
U obiteljskom restoranu u Klenovici više od 50 godina nude isključivo svježu ribu, školjke i škampe. Imaju vjerne goste, a 80 posto njih bira škampe. "Dolazimo ovamo dulje od 10 godina i svaki put kad smo ovdje naručimo škampe," rekao je Andrei iz Nizozemske.
"Za mene, kao stručnjaka — došao sam iz Hong Konga, a potom iz New Yorka — ovdje su najbolji škampi na svijetu," rekao je Willi iz Njemačke.
Škampar Mladen već 35 godina lovi ih za svoj restoran u Podvelebitskom kanalu. Kaže da su upravo ovdje najbolji, zahvaljujući savršenim prirodnim uvjetima. Kad puše bura, na more se ne ide, pa škamp dobije na kvaliteti i veličini.
"Više od 100 dana puše bura, i tada se oni imaju vremena razmnožiti. More se tada pomiješa s boćatom vodom i to je za njih najbolji mogući recept," rekao je škampar iz Klenovice Mladen Komadina.
Festival traje do kraja tjedna
Turisti žele više od sunca i mora. Samo Crikvenica godišnje organizira više od 200 manifestacija. "Gosti sve više i više putuju radi hrane — žele kušati nešto novo, žele kušati nešto autentično, a škamp to definitivno jest," rekla je direktorica Turističke zajednice Crikvenice Marijana Biondić.
Restorani nude menije s više slijedova po cijeni od 25 do 65 eura. Festival, od Jadranova do Klenovice, traje do kraja tjedna, a predstavlja uvertiru u spektakl koji se priprema za 2026., kada će Kvarner nositi titulu Europske regije gastronomije.











![[KVIZ] Koliko znaš o Indijancima?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/12/1301960/K-86af1818-9192-40ce-8205-3190a30c0ff1-360.webp?1749717188)






