OPASNA BAKTERIJA /

Mikrobiolog upozorio na rizike zaraze salmonelom i podijelio savjete: 'Imao sam iskustvo trovanja'

Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja bjelovarskog proizvođača Gala. Izvijestio je o tome Državni inspektorat koji je naredio klanje oko 110 tisuća nesilica

VOYO logo
VOYO logo

Zbog salmonele se s tržišta povlače jaja bjelovarskog proizvođača Gala. Izvijestio je o tome Državni inspektorat koji je naredio klanje oko 110 tisuća nesilica, a zabranjeno je stavljanje u potrošnju oko 222.000 jaja. Proizvođač je izvijestio da su u proizvodnji poduzeli sve mjere opreza, a dodatnih objašnjenja nema. Potrošačke udruge - iznenađene.

"Radi se o povlačenju cijele serije i usmrćivanju velikog broja kokoši. Prošle godine smo imali sličan slučaj gdje je također jedna peradarska farma povukla veliku količinu jaja i morala se usmrtiti velika količina nesilica.

S druge strane, to je ono što brine potrošače - kakva jaja mi zapravo imamo na hrvatskom tržištu? I tko radi nadzor tih jaja, posebice zato što na hrvatskom tržištu imamo i velik broj inozemnih, odnosno ukrajinskih jaja koja su preplavila hrvatsko tržište i hrvatske police", pita se Josip Kelemen, savjetnik potrošačke Udruge 'Halo, inspektore'.

Koji su simptomi zaraze salmonelom?

Voditelj Odjela za sanitarnu mikrobiologiju NZJZ-a „Dr. Andrija Štampar", Zdenko Mlinar upozorava da su ozbiljniji zdravstveni problemi itekako mogući kad je u pitanju zaraza salmonelom.

"Ozbiljniji problemi su mogući. Nisu česti, ali su mogući. Bilo je nekakvih smrtnih ishoda prije par godina. Mislim da se radilo o jednom malom dječaku koji se nije tretirao na vrijeme i zapravo, zbog raznih komplikacija, kasnije je došlo do smrtnog ishoda", kazao je Mlinar pa podijelio i osobnu epizodu sa salmonelom.

"Imao sam iskustvo trovanja sa salmonelom, pa evo, preživio sam. Ti moji problemi su trajali nekakvih desetak dana. Bio sam hospitaliziran vrlo brzo – visoka temperatura, grčevi, bolovi, totalna nemoć u organizmu. Brzo sam bio hospitaliziran, zadržan deset dana, izgubio sam deset kila u tih deset dana", kazao je.

Ono što ljudi mogu napraviti u smislu prevencije jest doslovno pregledati jaja, naglašava Mlinar. "Pregledati rok trajanja, da li su jaja cijela – i to je sve što oni zapravo mogu napraviti u datom momentu. Postoje mali nekakvi trikovi – jaje se može potapati u posudu s vodom. Nisam pobornik te metode iz nekih drugih razloga, ali kad radite s jajima – bilo kolače, radite omlet, bilo što – ja uvijek imam sa strane neku malu posudicu u kojoj razbijem jaje i tu radim inspekciju mirisom i organoleptički gledam je li to jaje ispravno", kaže.

Rizične namirnice

Govoreći o rizičnim namirnicama kad je u pitanju zaraza salmonelom mikrobiolog ističe kako je riječ o relativno širokom spektru namirnica. "Sve su to lako pokvarljive namirnice. Dakle: meso, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, svježe salate, sendviči, kolači – kremasti posebno. Dakle, sve što je fino i hranjivo nama, tako je i bakterijama", kazao je.

"Sezona testiranja na salmonelu zapravo kreće negdje tamo već krajem travnja, početkom svibnja, pa prema lipnju, gdje su nešto intenzivnije kontrole i nadzori, što je potpuno normalno. A taj trend onda prate i trendovi trovanja, tako da uvijek imamo nekakav sezonski val tih trovanja", zaključuje.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali