muke po bakšišu /

Jesu li Hrvati postali škrti? Konobari: 'Napojnice su nam upola manje'

Mogli bi ovi euri od nas napraviti velike škrtce, kažu nam konobari, koji se nikad nisu vraćali kući s manje novaca od napojnica u džepovima. Psiholog Zvonimir Galić kaže da to nije čudno jer još ne znamo pravu vrijednost kovanica, a ljudi kad se nađu u nepoznatim situacijama jednostavno - stanu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Uvođenje eura razočaralo je konobare. Napojnice su im ,kažu, upola manje. Jesu li Hrvati postali škrti, jesu li im centi i euri i dalje prevelika nepoznanica ili ih jednostavno nemaju dovoljno?

Euri su kažu konobari sve promijenili.

"Prije je bila puno bolja situacija s bakšišem, a sad je katastrofalno. Mogli bi ovi euri od nas napraviti velike škrtce. Ljudi sad čekaju 20 centi, a prije su ostavljali 2,3,5 ili 10 kuna." kaže konobarica Magdalena Tominac.

Konobar Nikola Hrastinski uvjerava nas da su napojnice pale i za više od 50 posto.

"Pivo je bilo 18 kuna, oni bi rekli 20 u redu je. Sad je piva recimo 2,90. Oni daju 3 i očekuju tih 10 centi. Užasno je to palo. Puno ljudi će mijenjati struku", kaže Nikola.

Konobari s napojnicama idu kući i one im uz plaću znače puno.

"Ne možemo mi od ljudi žicati bakšiš. To su njihovi novci", ističe Nikola.

"Ako se ja trudim oko gosta i stalo mi je da je vama tu lijepo, budem dobra i nasmijana, a nije mi zapravo dobar dan, onda mi je taj bakšiš dokaz da se nisam trudila bez veze",kaže Magdalena.

Psiholozi kažu da smo još u procesu navikavanja na novu valutu.

"Još ne znamo pravu vrijednost kovanica s kojima baratamo, a ljudi kad se nađu u novim nepoznatim situacijama stanu. Nisu skloni potrošnji . A u kafićima su se cijene povećale i onda su ljudi tu nepravdu zbog zaokruživanja neopravdano iskalili na napojnicama koje daje konobarima", objašnjava novonastalu situaciju Zvonimir Galić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta.

No, može se dogoditi da zbog toga što se cijene čine manje da budemo rastrošniji primjerice u trgovinama. Zato treba biti racionalan.

"Treba preračunavati, imati aplikaciju ili množiti s osam ili 10 kako bi bili što bliže pravoj vrijednosti stvari" naglašava Galić.

No, ne treba ni paničariti. Za par mjeseci ljudi će se naviknuti i sve će se vratiti na staro.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx