MAMAC ZA TURISTE /

Ispred ovog restorana stvaraju se redovi: 'Za 30 eura možete pojesti ručak. Čistaćice imaju plaću 1300 eura'

O obećavajućoj turističkoj sezoni, reporterka RTL-a Danas Maja Brkljača razgovarala je s vlasnikom restorana u Opatiji, Stjepanom Dunatovom

VOYO logo
VOYO logo

Nakon lošeg, kišnog svibnja i ostvarenog minusa turistički lipanj na Kvarneru obećava! Dokazuje to drastično povećanje ostvarenih noćenja u prvom dijelu lipnja od čak 28 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Hoteli i privatni smještaj cijele godine privlače veći broj gostiju, dok su kampovi u svibnju podbacili. U sunčanom lipnju situacija se kompenzira pa kampovi imaju rast noćenja od visokih 33 posto.

O obećavajućoj turističkoj sezoni, reporterka RTL-a Danas Maja Brkljača razgovarala je s vlasnikom restorana u Opatiji, Stjepanom Dunatovom. 

Kako vi vidite početak sezone?

Početak sezone u petom mjesecu nije krenuo dobro. Lošiji je bio jako. Sad kad smo ušli u lipanj, pokazalo se da ćemo nadoknaditi peti mjesec jako dobro. 

Mijenja li se struktura gostiju?

Naravno. Mi smo blizu Italije, a jako je malo Talijana. Više ima Mađara, Engleza, Austrijanaca, ali Talijana nema kao što je nekad bilo. 

Cijene su uvijek u fokusu. Najveći je problem kada cijene i kvaliteta nisu usklađeni?

Naravno. Ali restorani koji nude dobru cijenu i kvalitetu, kod njih se čeka u redovima. A kod onih koji imaju visoke cijene, a ne nude kvalitetu, kod njih nema nikoga. 

Što je pretežno na tanjurima vaših gostiju? Što se jede i traži i koliko košta jedan dobar ručak?

Kod nas se jede svašta. Proizvodimo svoju tjesteninu, svoje meso. Imamo i ribu, kozice i slično. Ovo nije klasični riblji restoran, ali nudimo doživljaj za 30 eura gdje će vas poslužiti vrhunski konobar, imat ćete vrhunski ambijent i moći ćete pojesti za 30 eura. Imat ćete osjećaj da ste bili na večeri, ne da ste bili negdje u prolazu, u kantini. 

Što je s vama i vašim kolegama poslodavcima, koliko je bilo teško naći radnike ove sezone?

Svake godine je sve teže naći ljude. Međutim, to je dio poslovanja. Isto kao da tražite dobru namirnicu, tako trebate naći i dobrog djelatnika. Morate biti korektan prema djelatnicima i to će oni znati vratiti. 

Kakav je omjer kod vas stranih i domaćih radnika, koja je najniža plaća?

Osamdeset posto je domaćih radnika, a 20 posto su stranci. Najnižu plaću ima čistačica od 1300 eura. 

Kakvom ljetu se nadate?

Nadam se da ćemo uspjeti odraditi ljeto. Nama gostiju ne fali niti jedne godine, tako neće ni ove. Svaki dan se čeka red kod nas ispred restorana, međutim samo se borimo da damo maksimum od sebe, da su zadovoljni i da idu s doživljajem da su dobili ono što su i platili. 

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali