
Blagdani bez odojka na stolu? Kilogram i do 9 eura: 'Cijene su abnormalne. A to nije kraj, skakat će još!'

Danas su se na tržnici mogli vidjeti redovi pred zagrebačkim mesnicama. Mnogi pitaju za odojak, no u ponudi ga baš i nema. Nije problem da je prerano za prodaju, jer slična će situacija biti i za tjedan ili dva.
"Ja ću radije više platiti, al da je pravi odojak, a ne neki patvoreni u kojem su antibiotici, voda, čujte ni sam ne znam što sve stvaraju s njime." kaže nam Zagrepčanin Branimir.
Neki smatraju da će cijena za 10 dana biti i veća od 10 eura za kilogram.
"To su cijene koje su apsolutno apsurdne. Ja mislim da bi naši ljudi, naši sugrađani na tu priču trebali reći nešto vrlo protestno, a to je da plaćamo najskuplju hranu u Europi. To je sramota!" ljutito kaže Miro iz Zagreba.
Dobar dio građana zato već ima naviku kupovati izravno s obiteljskih gospodarstava. No, ni od njih ne stižu dobre vijesti.
Na farmi u okolici Bjelovara, dva i pol tjedna prije Božića nema odojaka, ostale su samo svinje za tov.
Tvrdi da je žalosno i to što je većina kupaca sa sela, oni koji su navikli pojesti nešto domaće, a sami više ne uzgajaju. Odojci su se ovih dana prodavali za 5 eura po kilogramu. Inače, u isto vrijeme lani cijena se kretala između 3.5 i 4 eura.
"Cijene su abnormalne. Skočile su sada, jako su visoke, a do Božića i Nove godine ne bi htio predviđati, ali sigurno će ići još - to je 100%." kaže Slobodan.
Odojak je tako postao više od luksuza, a sada priznajte, jeste li ikad pomislili da će vam trebati toliko novca, vještine i sreće samo da biste imali jedan komad mesa na blagdanskom stolu?
















