
Stigao odgovor na pitanje koje si mnogi postavljaju: 'Trenutno glavni problem na tim policama je godišnje doba, evo i zašto'
U velikim i malim trgovina, kupci koji krenu u potragu za šećerom često završe praznih ruku. Jedni trgovci ne žele prodavati šećer po cijenama gdje nemaju zarade, a drugi ga ne mogu ni nabaviti. S toga, tko god vidi šećer kupuje ga svaki slučaj.
"Ne znam zakaj to ljudi kupuju u tolikim količinama. Stvarno ne znam, je l' vino rade ili kaj? Nemam pojma", kaže jedna sugovornica za RTL, dok druga dodaje:
"Ne radim neke velike zalihe, tako da ono. Normalno kupujem, kao i uvijek. Ništa pretjerano."
Čim se spomene šećer sve oči se upiru u jedinu preostalu hrvatsku šećeranu, u Županji. U njoj je bila i ministrica poljoprivrede koja uvjerava da nema razloga za brigu.
Iz šećerane poručuju da su očekivali 700 000 tona šećerne repe. Zbog suše, bit će je 25 posto manje. No i dalje će ga biti dovoljno za hrvatske potrebe.
Vjerovali da će doći na ograničenja
"Ono što je sad trenutno glavni problem na tim policama je to godišnje doba u kojem se nalazimo. Znači svi vinari, proizvođači rakije, džemova, to su ti ljudi koji u kolicima nose 15-20 kilograma šećera", kazao je Željko Zadro iz Uprave Hrvatske industrije šećera
"Ljudi su već unaprijed vjerovali da će doći na ograničenja kao što se i dogodilo, na 5 kila da mogu kupovati pa su neki napravili zalihe, a koji nisu idu po tri puta po 5 kila" kaže vinar Mirko Pofuk.
A nekad se zna dogoditi da se šećera doda malo više da se poveća količina vina.
No ove jeseni za to nema potrebe jer grožđe u sebi ima više sladora što je samo po sebi garancija da će vino i bez šećera biti dovoljno jako, a po količini će ga ionako biti dovoljno.
















